Péče o perly

 

Perly se oblékají jako poslední a svlékají jako první.

 
Co perlám škodí?


Především kosmetika a chemie, ostré či tvrdé předměty, extrémní teploty.

Co to obnáší:


• Perlám nesvědčí kosmetické prostředky (laky, parfémy, krémy, oleje) a čisticí prostředky už vůbec ne. Jejich vlivem perly ztrácí lesk. Nechte na sobě kosmetiku zaschnout a teprve poté perly oblečte.Trocha čisté vody perlám neublíží, ale kosmetika je „zabiják“ pro perlu a také pro lepidlo, kterým musí být perly ve šperku fixovány – pokud lepidlo zareaguje na kosmetiku, stane se z něj hmota podobná oschlému tavenému sýru a perla se uvolní (naše vlastní zkušenosti).

• Perly mají nízkou tvrdost, podobně jako lidský nehet (stupeň 3-4 Mohsovy stupnice), takže je potřeba chránit je před ostrými a tvrdými předměty a nenosit je současně s jinými, zejména kovovými šperky, které by je mohly poškrábat. Ukládejte je samostatně, ideálně do sáčku z měkké látky nebo do krabičky s měkkým polstrováním. Náhrdelníky by neměly rozhodně viset, ale ležet.U prstenů a náramků s tmavými perlami je každý škrábanec o něco patrnější než u světlých perel, takže jsou vhodnější spíše na příležitostné nošení.

• Perly nevystavujte intenzivnímu slunečnímu záření ani dlouhodobě silnému umělému světlu a před vysoušením vlasů je také odkládejte. Přílišné horko a sucho jim neprospívá.

• Perly po odložení můžete otřít suchým měkkým hadříkem, v případě většího znečištění kosmetikou apod. je opláchněte v mírně teplé vodě s trochou neutrálního mýdla a opět čistou vodou. Perlové návleky na hedvábných nitích je potřeba po namočení nechat proschnout alespoň do druhého dne.

Pokud váš perlový náhrdelník nebo náramek s uzlíky nosíte často a je už uvolněný, nechte si jej odborně převléct a navázat, aby se vám nepřetrhl.

Dobrá zpráva nakonec: perly mají rády kontakt s vaší pokožkou, zachovávají si tak potřebnou hydrataci a tedy i lesk, takže je noste co nejčastěji, vdechujete jim život :). Pokud budete o svoje perly dobře pečovat, mohou vydržet krásné i po mnoho generací!